Bloggen

En skogsfinne blir staty

2019-10-19   |   2 minuters läsning

Johan Philipsson Hilduinen är min farfars farmors mormors farfars far, och är en av de mer kända av mina anfäder. Han etablerar 1676–1678 ett nybygge vid Örträsket i lappmarken söder om Jokkmokk, och blir därmed den första nybyggaren i södra Lappland. Han står därför idag staty i Örträsks hembygdsgård, en staty som även blivit den officiella logotypen för Örträsk (fast ingen vet hur han egentligen såg ut, så statyn är ren fantasi).

staty Johan Hilduinens staty i Örträsk

Johan föds antagligen i Kuusamo i Kemi lappmark i Finland omkring 1620. Det finns också en teori om att han kom från Kymmene i södra Karelen, men de flesta forskare verkar satsa på Kuusamo, där det finns både en sjö och en gammal by som heter Hiltunen. Johan heter “Johan Philipsson” i alla samtida källor, men hans ättlingar använde Hiltunen eller Hilduinen som släktnamn och det är därför han gått till historien som Johan Hilduinen.

Johan flyttar inte direkt från Finland till Örträsk, utan är först bosatt i Falun där han arbetar vid Stora Kopparbergs bruk runt 1645. Det är också där han bildar familj, äldste sonen Samuel föds 1645 och under de följande åren föds Margareta, Anders, Johan och Erik. I början av 1670-talet är han kolare vid Sörljusne järnbruk i Hälsingland. Han nämns där 1673-74 och anges då vara från ”Kymi” vilket gett upphov till teorierna om både Kemi och Kymmene (se ovan). På försommaren 1676 drar han dock norrut och hugger upp ett svedjeland i det bördiga området vid Örträsksjön i södra Lappland. Nästa år sår han direkt i askan på landet, och 1678 flyttar han dit med hustrun och de fem barnen Samuel, Margareta, Anders, Johan och Erik.

Johan kommer ganska snart i konflikt med samen Erik Persson som innehar lappskattelandet vid Örträsket. Bråk mellan nybyggare och samer var inte ovanligt under nybyggartiden: samerna uppskattade inte att tillgången till jakt och fisket begränsades av nybyggena, och tjuvfiske förekom ofta. Erik Persson blir 1684 av tingsrätten förbjuden att göra intrång på Johans skog och fiskevatten, och några år senare blir båda ålagda att hålla sig inom sina egna marker.

I mitten av 1680-talet bygger Johan ett hus som står kvar än idag och går under namnet ”Hilduinens härbre”. Om man är i Örträsk kan man alltså bese vår anfaders hantverk och känna på stockarna som han huggit ut med sina egna händer!

harbre Hilduinens härbre i Örträsk. Stockarna har daterats till 1684.