
Denna staty står i Örträsk hembygdsgård och skall föreställa Johan Hilduinen.
Johan Philipsson Hilduinen ~1620–
Nybyggare
Kön: Man Referensnummer: 568
Levnadsbana (Karta)
Född | omkring 1620 Finland |
Nybyggare | |
Bosatt (≈58) | från 1678 Örträsk, Västerbottens län1 |
Familj
Personanteckningar
Johan Philipsson Hilduinen är min farfars farmors mormors farfars far och en av de mest namnkunniga av mina anfäder. Han står till och med staty i Örträsks hembygdsgård, och statyn har även blivit den officiella logotypen för Örträsk (även om ingen vet hur han egentligen såg ut). Han grundlade 1676-78 nybygget Örträsk och var därmed den första nybyggaren i lappmarken söder om Jokkmokk.
Johan föddes förmodligen i Kuusamo i Kemi lappmark i Finland runt 1620. Det finns också en teori om att han kom ifrån Kymmene i södra Karelen, men flera forskare verkar satsa på Kemi, där det finns en sjö och en gammal bosättning med namnet Hiltunen. Johan har själv inget tillnamn i samtida källor, men hans ättlingar använde Hiltunen eller Hilduinen som släktnamn.
I en marginalanteckning i HFL för Örträsk för sonsonsonen Philip Samuelsson 1788+ står det "farfarsfar Joh. Philipsson ifr. Kimi". På sidan för Rusele i samma HFL nämns Johans dotter Margareta som "Joh. Philipsson Hilduinens dtr. ifrån Kimi" i en släktskapsutredning. Detta är ganska bra belägg för ursprunget och tillnamnet tycker jag.
Lycksele (AC) AI:4 (1788-1809) Bild 14 / sid 5
Lycksele (AC) AI:4 (1788-1809) Bild 67 / sid 56
Han flyttar inte direkt från FInland till Örträsk, utan arbetar i början av 1670-talet som kolare vid Sörljusne järnbruk i Hälsingland. Han nämns där 1673-74 och anges då vara från "Kymi". På försommaren 1676 hugger Johan upp ett svedjeland vid Örträsksjön i södra Lappland, i ett lappskatteland som anses väldigt bördigt. Året efter sår han direkt i askan på landet, och 1678 flyttar han dit med familjen.
Johan kommer så småningom i konflikt med samen Erik Persson som innehar lappskattelandet. Bråk mellan nybyggare och samer var inte ovanligt under nybyggartiden.
Äldste sonen Johan Johansson är min farfars farmors mormors farfar,
=======================
I samtida källor har Johan inget tillnamn, men han har ändå blivit känd under namnet Hiltunen eller Hilduinen. Detta går tillbaka på en marginalanteckning i Lycksele församlings husförhörsbok omkring 1790 samt prosten Sundelins släktutredning av år 1849. Trots det långa tidsglappet ansåg både Ossian Egerbladh och andra att Johan Philipsson verkligen hette Hilduinen. Egerbladh härledde därför hans ursprung till Kuusamo socken i Kemi lappmark, där det finns en liten by med namnen Hiltunen.
Det finns emellertid frågetecken angående Johan Philipssons bakgrund. I ovannämnda husförhörslängd står att han var från Kime. Det skulle kunna syfta på Kemi socken (som ursprungligen omfattade även Kemi lappmark), men också på Kymmene i södra Karelen. Johan Philipsson tycks dock inte ha kommit till Örträsk direkt från Finland utan från Mellansverige. I ett vittnesmål som protokollfördes i Nordmalings dombok 1764 nämnde nämligen Erik Samuelsson, sonson till Johan Philipsson i Örträsk, att hans far Samuel var född i Falun. Samuels Johanssons födelseår är inte känt men bör ha inträffat i mitten av 1600-talet. År 1673 eller 1674 omnämns en Johan Philipsson som kolare vid Ljusne bruk i Söderala socken. Denne har ansetts vara identisk med Örträsks grundare dels för att fadersnamnet är mindre vanligt, dels för att han i källorna uppgavs vara från Kymi.
Örträsk anlades på lappskattelandet Mårdberg, som under 1680- och 1690-talen innehades av samen Erik Persson. I tingsprotokoll finns många bevis på att samvaron mellan landinnehavaren och Örträskfinnarna var konfliktfylld. Bland annat förbjöd tingsrätten 1684 Erik Persson att göra intrång på Johan Philipssons inrymda skog och fiskevatten, och två år senare utfärdades ett likalydande förbud för båda parter. År 1690 utsåg tingsrätten synemän som skulle besiktiga parternas skog och fiskevatten och skifta dessa på bästa sätt, men det finns inga belägg för att någon sådan syn verkligen ägde rum. År 1694 drog Erik Persson en av Johan Philipssons söner, Johan Johansson, inför rätta för att han tänt ett svedjeland och skadat renbetet. Johan Johansson erkände och dömdes till böter.
[från Wikipedia efter Egerbladh mfl]
Den Johan Johansson som åtalades för olaga svedjebruk är för övrigt min farfars farmors mormors farfar. Han blev sedermera nämndeman, se vidare hans egen post.
Media

Detta härbre i Örtrsäsk byggdes av Johan Hilduinen. Virket har daterats till 1684. Det innebär att byggnaden är den äldsta kända i södra Lappland.
Wikipedia om Östra Örträsk
ABF tråd om JP